-->

Chardonnay

Origine

Deze wereldwijd geliefde druif komt oorspronkelijk uit de regio vlakbij Dijon in het oosten van Frankrijk. Gebaseerd op studies en genetisch onderzoek zou het een kruising zijn van pinot noir en gouais blanc.

Aroma's

De aroma's van chardonnay variëren naargelang het productiegebied. Meer floraal en mineraal in het noorden en fruitiger in het zuiden heeft dit druivenras de gave om het terroir waarop het groeit weer te geven. De aroma's zijn uniek, complex, intens en ongelooflijk divers, van gedroogd fruit, hazelnoot, gegrilde amandelen en exotisch fruit tot boter, varen, lindebloesem, peer, popcorn, eik, acacia, walnoot, biscuit en veel meer.

Welk type wijn?

Chardonnay is in staat om heel kwalitatieve wijnen te maken, zowel droge witte wijnen, schuimwijnen en zelfs enkele zoete wijnen. Het suikergehalte van de bessen kan heel hoog zijn, terwijl ook de zuren dat zijn. Hierdoor is deze druif in staat om heel evenwichtige wijnen te produceren, krachtig en breed (met veel vetheid en volume). Naargelang de bodemstructuur en het klimaat biedt chardonnay verschillende wijnstijlen: levendiger met meer zuren in het noorden, ronder en voller van smaak in het zuiden.

Aangeplante zones

Dit extreem flexibel druivenras - aanpasbaar aan tal van klimaten en terroirs - doet het erg goed in noordelijke regio's met wijnen die een perfect evenwicht bezitten tussen levendigheid, zachtheid en aromatische kracht. In Frankrijk staat chardonnay zowel aangeplant op de oevers van de Loire, ten noorden van Lyon, op de uitlopers van het gebergte van de Jura en de Elzas als langsheen de zuidwestelijke mediterrane kust. De ontwikkeling stop niet en de productie in Frankrijk is de laatste vijftig jaar vermenigvuldigd met vijf, goed voor meer dan 40.000 hectare in 2006.

Rijping

Chardonnay is een variëteit die vroeg uitbot, waardoor het in koude en continentale klimaten gevoelig is voor lentevorst. Het is ook een vroege rijper en is anderhalve week later rijp dan chasselas, het ijkpunt. Zo zit chardonnay in de categorie druivenrassen van de eerste periode.

Kracht

Chardonnay moet vaak lang gesnoeid worden omdat zijn kracht middelmatig tot zwak is. In zones die aanzetten tot florale tonen kan chardonnay korter gesnoeid worden, wat de concentratie en de kwaliteit van de wijnen ten goede komt.

Favoriete bodem

Terroirs die best bij chardonnay passen zijn middelmatig vruchtbare ondergronden met veel kalk of rijk aan mergel met losse kalkafzettingen. In mediterrane regio's zijn bodems die goed het water weten bij te houden een goede keuze, dit om extreme droogte tegen te gaan, wat moet vermeden worden bij chardonnay. Op dunne bodemstructuren met veel kalk heeft chardonnay een meer streng karakter, meer metaalachtig zelfs. Diepere bodemstructuren geven chardonnay dan weer een ronder, rijker en vlotter karakter.

Ideaal klimaat

Dit druivenras is in staat om zich aan te passen aan tal van klimaten. Het biedt een niet vergelijkbaar aanbod van aroma's die gelinkt zijn aan het klimaat en de bodemstructuren waar deze druif groeit. Hoe dan ook houdt chardonnay van een koel klimaat, wat voor wijnen zorgt met een schitterende balans tussen vol en levendig. In warmere klimaten (zoals in de mediterrane regio) zijn de wijnen sensueler en voller, gekoppeld aan andere smaken die meer fruitiger en minder mineraal zijn.

Gevoeligheid voor ziektes en plagen

Chardonnay B is gevoelig voor echte meeldauw (oïdium) en het geel worden van de bladeren door fytoplasma. Daarentegen is het minder gevoelig voor meeldauw (mildiou). Op het eind van de rijpingsperiode wanneer de plant extreem krachtig is, kan het gebeuren dat de plant aangetast wordt door grijsrot.

Herkenningspunten

Chardonnay kan zowel herkend worden door zijn jonge bladeren die groen zijn met bronzen vlekken als door zijn groene jonge twijgen met rode internodiën. De uiteinden van de jonge twijgen hebben een dun tot middelmatig laagje platliggende haren. De volwassen bladeren zijn orbiculair met vijf lobben die nauwelijks te onderscheiden zijn. De petiolaire sinus is licht open en zijn basis is vaak gelimiteerd door de nerf vlakbij het petiolair punt. De tanden van de lobben zijn vaak kort in vergelijking met hun breedte en hun zijden zijn rechtlijnig. Het blad is lichtjes gebubbeld en de onderkant heeft een heel dun laagje rechtopstaande haartjes. De bessen zijn relatief klein en rond.

De Chardonnay Proefbox

Ontdek de Chardonnay Proefbox