Feest-Open-Fles-Dagen

 

Wijngoed Monteberg

Wijngoed MontebergWijnbouw in West-Vlaanderen … Ja, het bestaat wel degelijk. In 1996 werden op de flanken van de Kemmelberg en de Monteberg zo’n 500 wijnstokken aangeplant om te testen hoe geschikt het Heuvelland was voor wijnbouw. Dat bleek heel bemoedigend. Het domein werd meteen uitgebreid naar 5 ha met 23 000 wijnstokken en nieuwe druivensoorten werden ingeleid. In 2010 en 2011 kwamen er nog 2 ha bij met een focus op rode wijnen. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot 10 ha wijngaarden en 48.000 wijnstokken. De teelt van 11 variëteiten geeft enkele zeer interessante wijnen. Dankzij de heuvels van ijzerzandsteen, het voordeel van de zuidelijke gerichte hellingen, de invloed van de Noordzee en bescherming door bossen in het noorden, is het Heuvelland een zeer geschikt terroir voor wijnbouw. Wijgoed MontebergSinds 2005 is het Heuvelland een beschermde oorsprongsbenaming, vergelijkbaar met AOP in Frankrijk. Jaar na jaar verfijnt Monteberg zijn wijnen, wat vorig jaar leidde tot een gouden medaille voor beste mousserende wijn van België. Wij zijn dan ook enorm verheugd hierbij enkele chauvinistische kreten te kunnen slaken.

 

Champagne Michel Genet

Michel GenetNiet enkel nieuwe domeinen mogen in het zonnetje worden gezet. Michel Genet en HET WIJNHUIS gaan “way back” en trouwe klanten van HET WIJNHUIS smaken zijn champagnes maar al te graag. Ondertussen zetten Vincent, Antoine en Agnès het werk met veel passie verder. Sinds 1965 maakt dit familiale Champagnehuis schitterende Grand Cru schuimwijnen van Chardonnay-druiven uit Chouilly. (Net onder Epernay) De wijnen laten zich typeren door hun opvallende levendigheid en zuiver karakter en zijn een verademing naast alle ‘fabriekschampagnes” die we in de supermarkten terugvinden. Op 37 verschillende percelen maakt de familie een uitgebreide verscheidenheid aan variaties om een zo compleet mogelijke Champagne te bekomen. De wijngaarden worden met de grootste zorg en volgens de “Lutte Raisonnée” bewerkt. (beredeneerde moderne biologische wijnbouw) De nieuwe bottelingen kregen een mooi nieuw kwaliteitsetiket dat zal blinken op uw feesttafel.

 

Zonneweelde

ZonneweeldeIn Worcester, omgeven door de indrukwekkende Slanghoek bergketen, ligt het imposante wijndomein Slanghoek. Met een oppervlakte van 1800 hectare en een productie van 33.000 ton behoort het tot de grootste wijnproducenten van Zuid Afrika. Sedert de start van de productie, meer dan 50 jaar geleden, heeft Slanghoek een betrouwbare, kwaliteitsbewuste reputatie opgebouwd. Enkele van de meest prestigieuze wijnhuizen laten dan ook hun wijnen door Slanghoek maken. Keldermeester Pieter Carstens heeft enkele jonge, gekwalificeerde wijnmakers aangesteld en samen richten ze zich nu vooral op de uitbreiding van de productie onder eigen label én de vervaardiging van wijnen van hoogwaardige kwaliteit, waarvan de ‘Private Selection Wijnen van Zonneweelde’ een treffend voorbeeld is.

 

Deze topwijnen van Zonneweelde Vineyards worden beperkt gemaakt en komen van de beste kavels in de wijngaard. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Zonneweelde en Breedeweelde zijn een grote uitdaging en de trots van Slanghoekvallei.

Vignobles Bardet

Bardet

In de 18e eeuw werd wijn getransporteerd met gabare-boten (zeilboten met platbodems) over de Garonne, Gironde en Dordogne. De komst van stoomboten en treinen maakte een einde aan deze manier van handel en transport. Voorvader Saigneriau keek uit naar enkele wijnpercelen en focuste zich op zijn passie voor het cultiveren van wijnen. De originele familieboot werd opgenomen in het familiewapen en wordt zo op alle flessen afgebeeld. De familie Bardet beheert de verschillende Châteaux met veel toewijding en een grote bezorgdheid voor milieu en ecosystemen.

Zowel op het veld als in de kelder wordt geen moeite gespaard om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Er wordt gebruik gemaakt van geothermische energie. Er wordt niet preventief gespoten of met chemische meststoffen gewerkt om de kans op overbodige oxidatie zo klein mogelijk te houden. Er wordt gebruik gemaakt van gras als bodembedekking tussen de rijen wijnstokken en hagen om natuurlijke ecosystemen te reconstrueren voor de verschillende percelen. Enkele wijnen worden zonder toegevoegde sulfiet gebotteld. Châteaux Franc le Maine ligt ten zuidoosten van St. Emilion en verdient het Grand Cru label. Deze “Sleeping Beauty” draagt al wijnranken van in de 15e eeuw. Château Paradis in Vignonet, naast St. Emilion, aan de Dordogne is een echt paradijs. Wandelaars kunnen hier een stukje van de Via Turonensis ontdekken (Sint Jacobsroute van Parijs langs Bordeaux en Tours). De wijnen die hier geproduceerd wordt, behoren tot de absolute topwijnen van Bordeaux.

 

Game of Thrones

Dornish wineGeboren in een familie van wijnmakers en -fanaten én grote fan van de befaamde “Game of Thrones”-serie, droomde Thibaut Bardet al lang om een wijn van zijn favoriete serie te kunnen proeven. Hij onderzocht de wijnen uit de serie grondig en nam de beschreven karakteristieken en eigenschappen stevig onder de loep. Met zijn vader ging hij aan de slag. Vele technieken en blends passeerden de revue, alvorens zij tot de definitieve Dornish Wine met zijn specifieke smaken en aroma’s zouden komen. Voor de Imp’s Delight gingen zij zelfs nog een stap verder en werden enkel pure, traditionele vinificatietechnieken gebruikt, zonder toevoeging van sulfiet, om zoveel mogelijk aan het imago van de reeks te voldoen. Ook de specifieke vorm van de fles, het etiket en de wassen afsluiting zijn zo authentiek mogelijk weerspiegeld en zouden zo recht uit Game of Thrones kunnen komen. De Merlot-druif speelt de hoofdrol. De wijnen vallen onder de appellaties “Côtes de Bordeaux Castillon” en het wereldberoemde “Saint-Emilion”. De jarenlange ervaring van Vignobles Bardet staat garant voor topwijnen uit deze regio’s. Eén voor één exceptionele wijnen. “Only close friends can drink them …So have a drink with us.”

 

Le Clef de Saint Thomas

St-ThomasDe oorsprong van Le Clef de Saint Thomas ligt eigenlijk in de Provence, bij het befaamde Château Calissanne.

Dit indrukwekkende historische domein produceert wijnen en olijfolie die in Frankrijk over een topstatus beschikken. In 2006 verwezenlijkt Philippe Kessler zijn droom om wijngaarden aan te kopen in het wereldberoemde Châteauneuf-du-Pape. Hij bemachtigt 4 verschillende percelen waarin de 3 belangrijkste ondergronden van de appellatie vertegenwoordigd zijn. Hier vinden de verschillende druiven de ideale bodem om hun wortels diep in te planten.

 

Op nog geen 10 jaar tijd werkten ze zich op tot een absolute hoogte. Er zijn weinig Châteauneuf-domeinen die er in slagen dezelfde finesse en elegantie in hun wijn te leggen. Saint Thomas slaat op apostel Thomas, “de ongelovige”.

De sleutel betekent de opening van de poort naar verleiding en rijkdom, naar de wereld van schoonheid en creatie.

In het traditionele wijnlandschap van Châteauneuf-du-Pape springen Le Clef de Saint Thomas en Pierre Troupel er onmiddellijk uit vanwege hun unieke stijl en karakter.

Domaine Seguin

Seguin

De historiek van dit authentieke wijndomein gaat terug tot in de 19e eeuw toen Berthe Roumier 1,5 ha wijngaard in Berthiers bezat.

Samen met haar man, Ernest Seguin, kochten ze nog enkele wijngaarden bij in Bouchot. Zo werd in de loop der jaren een variatie aan terroirs verkregen, waaronder de drie belangrijkste: kalk (fruit), de befaamde Kimmeridge bodems (aromatische kracht) en silex (mineraliteit). Door deze combinaties zijn ze in staat complexe en finessevolle Pouilly Fumé’s te produceren die ondertussen zowat het handelsmerk van het domein zijn geworden. De overtuiging is dat ‘wijn gemaakt wordt op de velden’. Bescherming van het plaatselijke ecosysteem is een topprioriteit.Ze werken dan ook volgens de “Lutte Raisonnée” die een zo natuurlijke mogelijke benadering van het wijnproces garandeert en vermijdt dat de natuurlijke eigenheid van de wijngaard teloor gaat. De kelder bevindt zich op 3 niveaus om zoveel mogelijk met de zwaartekracht te werken en het gebruik van pompen te vermijden. De huidige wijnmaker, Philippe Seguin, is een echte perfectionist en bekwaamde zich in Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Bordeaux en de Rhône alvorens zijn vader te vervoegen en op te volgen. Zijn begeleidende filosofie is “Rijkdom in verscheidenheid”. Elk van zijn wijnen zijn daar een niet te missen voorbeeld van. “Nog één groot misverstand uit de wereld helpen. De befaamde “Fumé” slaat niet op vuursteen of rokerige eigenschappen van de wijn maar op de typische grijze waas die specifiek daar verschijnt op de Sauvignon-druif bij optimale rijpheid. … Of misschien de waas die verschijnt na het nuttigen van enige glazen van dit Goddelijke vocht.”